voorjaarskriebels kippen cochin

Voorjaarskriebels

Het voorjaar is nu écht begonnen en dat betekent flink wat voorjaarskriebels. Vol energie wil je dan ook direct in en rondom je huis aan de slag. Grote schoonmaak, snoeibeurt voor onze planten en het liefst nog een verse lik verf op de muren. Een andere favoriete bezigheid is het stekken van plantjes. Ook al begint ons huis steeds meer op een oerwoud te lijken, het creëren van nieuw groen leven blijft leuk. Wanneer je een uitloper van je favoriete plant knipt en deze in het water zet, zal deze binnen no-time gaan wortelen. Met de Glasilium vaasjes uit onze webshop kun je precies zien hoe de glazen bol zich vult met alle wortels. En het ziet er ook nog eens stijlvol uit!

Bloemen in huis
Naast al het groen is het ook fijn om wat kleur in huis te halen. Het voorjaar biedt een divers aanbod aan bloemen; bloesem, anemonen, sering, renonkel. Het allerleukst is natuurlijk als je deze bloemen vers uit eigen tuin kunt plukken. Voor deze voorjaarsbloemen ben je misschien te laat, maar dit is wel de perfecte tijd om alvast te bedenken welke snijbloemen je de rest van het jaar in je tuin (en huis) wilt hebben. Het pluktuin boek van Jennita Jansen helpt je op weg en zelfs op je balkon kun je aan de slag met kistjes gevuld met mooie bloemen.

pynappel-vaasje-glasilium-interieur-plant (3)
pynappel-consilium-interieur-vaasje

Leven in & met de tuin

Groene vingers
Met die eerste fijne zonnestralen in de tuin beginnen die groene vingers direct te jeuken. De tuin heeft wel een opfrisbeurt nodig. En wat wil je, met 3 van die tokkende alleseters die bij ons in de tuin rondlopen. We moeten echt overdadig aanplanten met specifieke plantsoorten om nog wat groen over te houden in de tuin en om zo ook voor de andere vogels een aantrekkelijke tuin te hebben.

Bollentijd
Nu alle tulpen, narcissen en hyacinten op hun allermooist zijn is het tijd om de zomerbollen te gaan planten. De meest favoriete zomerbollen zijn toch wel de lelies  met hun grote, kleurige en geurige bloemen. De geur kan niet door iedereen gewaardeerd worden. Gelukkig zijn er nog meer opties zoals de ananasplant, lampenpoetser, Afrikaanse lelie en de Kaapse hyacint

Vogels in de tuin
Door wat leuke voederhuisjes in de tuin te hangen, hebben we deze winter meer vogels in de tuin gespot dan voorheen. Er wordt vaak gedacht dat het bijvoeren van vogels iets is wat je enkel in de winter doet. Maar niets is minder waar, want zeker ook in het voorjaar hebben ze het soms zwaar te verduren. Een partner zoeken, nestjes bouwen, eieren leggen, broeden en jongen groot brengen. En dit vaak twee keer achter elkaar. Ze hebben het er maar druk mee! Als het 2 dagen regent en waait zijn er bijna geen insecten te vinden, dus dan kunnen ze onze hulp goed gebruiken. Ze hebben dan geen behoefte aan vetten, maar voornamelijk aan eiwitten en kalk. Dus wat gedroogde meelwormen en fijngestampte eierschillen passen dan perfect in hun dieet.

Eetbare tuin
Weet je al wat je in je eetbare tuin wilt hebben? Dit is het moment om daar vast over na te denken. De meeste blad- en steelgroente moeten gezaaid worden in maart en april. Wij doen dit altijd achter glas om het toch wat beter in de gaten te kunnen houden. Maar veel gewassen kun je ook al direct buiten uitzaaien. Vorig jaar zijn bij ons de meeste groentes geëindigd als kippenvoer, dit jaar gaan we het anders doen en een aparte kipvrije zone creëren.

vogelhuisje-rood-geel-pynappel-bamboevezel
vogelvoederhuisje-geel-bamboevezel-pynappel

& The chicks

Hoewel onze kippen erg broedlustig zijn gaan we dit jaar niet voor gezinsuitbreiding. Het was vorig jaar echt een bijzondere ervaring om onze Olijfje te laten broeden en de kuikentjes te volgen van embryo in het ei tot volwassen haantjes en hennetje. Eén van de kuikens hebben we gehouden, Bobby, nu de grootste kip die we hebben en ze is super tam. Wanneer ze de mogelijkheid krijgt zit ze zo bij ons op de bank te chillen.

fluff-chicks-kip-kuiken_2
fluff-chicks-kip-kuiken_1
fluff-chicks-kip-kuiken

Met deze vroege voorjaarskriebels en onze webshop die net live staat, barsten we van de ideeën en willen we ons blijven vernieuwen. We zijn daarom altijd op zoek naar producten die perfect passen bij Pynappel!

Liefs,
Maikel & Joris