studiozwaanstraat ansichtkaarten pynappel illustraties

Met liefde,
STUDIOZWAANSTRAAT

Stuur eens een kaartje! Want zeg nou zelf, van een kaartje in de brievenbus worden we toch allemaal blij. Met de geïllustreerde ansichtkaarten van STUDIOZWAANSTRAAT wordt het sturen van een kaartje nog leuker! Voor iedere gebeurtenis een herkenbare illustratie.

Wat zijn we jaloers op het talent van Antoinette! We genieten van haar illustraties, de prachtige details in de ansichtkaarten die wij verkopen en de humor die ze erin verwerkt. Ze vertelt jullie graag meer over hoe ze te werk gaat, waar ze haar inspiratie vandaan haalt en haar persoonlijke huisportretten. Check it out!

studiozwaanstraat illustraties antoinette pynappel ansichtkaarten kaarten stationery
kaartje sturen studiozwaanstraat illustraties ansichtkaart pynappel

Wie is Antoinette?
“Ik ben Antoinette en als Studio Zwaanstraat doe ik wat ik het allerliefste doe: mooie plaatjes maken! Daarnaast ben ik moeder van twee mooie dochters en een geweldig jongetje, waarvan de laatste nu ook naar de middelbare school gaat. Soms vind ik het jammer dat de ‘tutteljaren’ nu gauw voorbij zullen zijn, maar tegelijkertijd geeft me dat meer tijd en de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen in nieuwe richtingen, en daar word ik heel gelukkig van.

Samen met mijn partner, de kinderen en onze kat Keesje woon ik in een fijn huis in Amersfoort. Daarnaast word ik heel gelukkig van mooie plaatjes, zachte stofjes en koffie. En van chocolade….”

Hoe is STUDIOZWAANSTRAAT ontstaan?
“Na jarenlang met veel plezier werkzaam te zijn geweest in de wereld van architectuur, begon er iets te kriebelen. Heel lang kon ik mijn liefde voor mooie dingen kwijt in de bouwsels waar ik aan werkte, maar dat leek na verloop van tijd toch niet meer te volstaan. Mijn aandacht ging steeds meer uit naar andere zaken. Instant geluk bij het zien van een mooi opgemaakt boek, van een goed gevonden kleurencombinatie, van een simpele tekening. Het roer moest om!

De quote:

‘I think we should all stay up late and draw’

kwam op een dag voorbij, en bleef in mijn hoofd plakken. Het was eigenlijk precies zoals ik me op dat moment voelde (en ik weet ook zeker dat de wereld er enorm van op zou knappen als iedereen dat zou doen). Ik begon cursussen te volgen om dingen te leren die ik altijd al wilde leren, maar waar ik nooit tijd voor had gehad, nieuwe tekentechnieken, grafische programma’s. En ik gaf mezelf tijd om deze dingen te leren, wat natuurlijk een behoorlijke luxe was.

De liefde voor gebouwen was niet zomaar verdwenen, de gebouwde omgeving bleef een favoriet onderwerp. Op een dag tekende ik mijn eigen huis en familie, een eerste huisportret. Dit was het begin van een reeks mooie opdrachten en mijn eigen bedrijf Studiozwaanstraat!”

Waar komt de naam STUDIOZWAANSTRAAT eigenlijk vandaan?
“De naam is heel eenvoudig de straat waar ik woon, en waar het tekenen veelal gebeurt. Daarbij vind ik een zwaan een prachtig dier, het heeft echt iets sprookjesachtigs… Ook bijzonder: de straat waar ik woon ligt echt middenin de stad, maar er stroomt ook een beek aan de overkant van de straat, en heel soms, en dat maakt me dan echt blij, krijgen we bezoek van een heus stel zwanen!”

huisportret studiozwaanstraat illustratie huis pynappel verhuiskaart stationery
huisportret studiozwaanstraat illustratie huis pynappel verhuiskaart stationery

Op welk werk ben je het meest trots?
“Wat ik iedere keer weer heel bijzonder vind zijn de verhalen die me verteld worden voor het tekenen van een huisportret. Soms kan ik echt kleine verhaaltjes verwerken in zo’n portret, in kleine details die helemaal niet opvallen, maar wel veel betekenen voor de mensen voor wie het is. Als iemand zichzelf of zijn familie dan herkent in mijn tekening, maakt me dat echt gelukkig!”

Wat is het verhaal achter je producten?
“Na vele jaren te hebben gewerkt als architect, waarbij je heel precies moet zijn (en rationeel), is het heel fijn om op een meer intuïtieve manier te werken. Het gebruik van kleuren of het ontwerpen van een lay out, het gaat meestal op gevoel.

Elke nieuwe opdracht, of het nou een tekening is of een huisstijl voor een bedrijf, begint met heel goed luisteren naar de wensen of het verhaal van een klant. En vervolgens op gevoel daarmee aan de gang te gaan. Luisteren naar mijn onderbuik blijkt een heel fijn uitgangspunt! Het is fijn om daarop te kunnen durven vertrouwen en dat heb ik echt moeten leren.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Ik heb een warm hart voor kleuren, vormen en materialen. Inspiratie haal ik overal vandaan, van de inhoud van mijn servieskast tot het stadsleven aan de andere kant van de wereld. Ik zie overal ‘verhaaltjes’, waar ik ook om me heen kijk. En die verhaaltjes probeer ik dan te verwerken in mijn illustraties.”

kaarten-stationery-studio-zwaan-tekening-camping
kaart feestbeest studio zwaan

Hoe ga je te werk bij het maken van de ansichtkaarten die wij verkopen?
“Mijn werk bestaat grotendeels uit werk in opdracht, de illustraties voor de kaarten ontstaan vaak juist ‘tussen de bedrijven door’. Dan komt er een idee in mijn hoofd op en zit ik ineens tot laat te tekenen aan iets waarvan ik geen idee heb waar het heen gaat. Eigenlijk de fijnste momenten, vaak komt daar dan weer een kaartontwerp uit voort!”

Wat doe je naast het maken van de ansichtkaarten nog meer?
“Naast het tekenen van illustraties voor kaarten, geboortekaarten of andere feestelijkheden, heb ik al veel mensen blij mogen maken met een huisportret. Een illustratie van hun woonhuis met alle gezinsleden erbij, voorzien van persoonlijke details. Deze huisportretten worden vaak cadeau gegeven bij een bijzondere gebeurtenis maar zijn ook toepasbaar op een verhuiskaart, geboortekaart of trouwkaart. Hoe meer persoonlijke details ik erin kan verwerken, des te leuker vind ik het.

Daarnaast draai ik ook mijn hand niet om voor het bedenken van een complete huisstijl. En ik hou ook van het ontwerpen van patronen, al dan niet voor toepassing op textiel of behang.”

Wat kunnen we binnenkort nog meer van je verwachten?
“De huisportretten zijn momenteel heel populair, er is voortdurend een wachtlijstje, heel fijn! Alleen is het soms jammer dat er daardoor weinig tijd overblijft om ‘zomaar’ wat te tekenen. En daar komen juist vaak de illustraties voor kaarten uit voort. Ik wil daar de komende tijd echt ruimte voor inbouwen. Dus meer aanrommelen en daardoor meer kaarten. Misschien een hele nieuwe serie, over pubers bijvoorbeeld?”

studio zwaanstraat ansichtkaarten envelop pynappel illustraties

Wat weten de meeste mensen niet van jou?
“Inmiddels heb ik het omarmd (hi silver sisters!), maar ik kreeg mijn eerste grijze haren al vóór mijn twintigste, en toen was ik daar echt nog niet aan toe! Na jarenlang geklungel met kleuren, nu sinds een poos ‘happily grey’, zo veel fijner!:

Wat wil je graag nog met ons delen? Pak je moment!
“I think we should all stay up late and draw!”

Liefs,
Antoinette Verhoeven
STUDIOZWAANSTRAAT