studionom wandhanger nom macrame wanddecoratie blog pynappel

Met liefde,
Studionom.

Verticale schoonheid, zo kun je de wandhangers van Studionom. wel omschrijven. De technieken van het weven & macramé heeft Nom helemaal eigen gemaakt en creëert daarmee eigentijdse ontwerpen. Eenvoud, schoonheid en eerlijkheid zijn de ingrediënten voor haar werk. 🥰 Geef het een ereplekje in jouw woonkamer, slaapkamer of babykamer. Nom geeft een inkijkje en vertelt jullie graag meer over hoe ze deze prachtige creaties maakt.
studionom wandhanger nom macrame wanddecoratie blog pynappel
studio nom touw macrame creatief talent pynappel blog

Wie is Nom?
“Ik ben geboren in Swaziland en opgegroeid in Nederland als het middelste kind van 5. Ik ben een maker, een “fixer upper” maar bovenal ben ik een dromer. Als kind droomde ik vooral van een baan in de mode, wat was de teleurstelling groot toen ik eindelijk die baan had en ik in mijn droom kon gaan wonen, ik me er helemaal niet thuis voelde. Voor mezelf beginnen was het vervolg van mijn zoektocht naar wat ik dan wel wilde. En vrij snel werd toch wel duidelijk dat ik wilde maken, zelf maken en zo ontstond Studionom.”

Hoe is Studionom. ontstaan?
“Toevallig had ik laatst mijn KvK registratie in handen en zag ik dat ik mij 3 januari 2013 in had geschreven. Alweer 8,5 jaar geleden. In die tijd heeft Studionom. allerlei transformaties ondergaan, maar altijd met mijn creativiteit als uitgangspunt. Ik heb een collectie met zelf gehaakte kindermutsen gehad, werkte als DIY-stylist voor tijdschriften, verzorgde naschoolse activiteiten in handwerken op de basisschool en ik gaf weefworkshops voor volwassenen op verschillende plaatsen in het land. Al die ervaringen hebben bijgedragen tot wat Studionom. nu is.

Ongeveer 3 jaar geleden is Studionom. in zijn huidige vorm ontstaan. Ik kreeg meer en meer vertrouwen in wat ik deed en wilde doen en kon daardoor ook de andere activiteiten achter me laten. Focussen. Zo is de collectie ook ontstaan, eenvoud en focus op de details. Dit heeft schoonheid van zichzelf.”

Op welk werk ben je het meest trots?
“Ik ben eigenlijk wel het meest trots op de Geo_01 series. Deze serie bestaat uit 4 wandhangers met elk 1 cirkel en helemaal in het offwhite, gebaseerd op eenvoud, ritme en structuur. Ik was al een tijd aan het weven op een tafelraam en vond eigenlijk het weefwerk het mooist als het nog op het raam opgespannen was. Je kan dan heel duidelijk zien hoe de draden verweven zijn en zo een patroon creëren. Ik ben op zoek gegaan naar een manier om mijn weefwerk op het weefraam te houden. Een borduurring die rondslingerende in mijn studio bleek de perfecte oplossing. Zo zijn de eerste geo-wandhangers ontstaan.”

studionom nom macrame wandhangers pynappel
nom-wanddecoratie-geo-geweven-wit-blok-pynappel-closeup

Wat is het verhaal achter je producten?
“:)) Deze vraag doet me zo denken aan wat ze op de Mode academie altijd vroegen: ‘wat is je concept?’. Dan kreeg ik gelijk vlekken in mijn nek en kwam ik niet meer uit mijn woorden. Wat ik belangrijk vind is dat je verrast wordt als je er naar kijkt. Dat je opeens het patroon ontdekt, dat je het wil aanraken en met je vingers het patroon wilt volgen. Elk nieuw ontwerp hangt eerst een tijdje bij ons thuis in de woonkamer, zo kan ik er elke dag naar kijken en het van verschillende hoeken zien. Daarna pas weet ik of het patroon werkt en of echt af is.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Ik heb een voorliefde voor geometrische vormen, art deco, de daarop geïnspireerde architectuur en patronen van klassieke weefbindingen.
Ik werk vanuit gevoel, wat betekent dat ik gewapend met touw, zonder schets maar met een stukje van een idee in mijn hoofd, direct aan de slag ga. Er zijn heel veel do offers, maar dat hoort bij het proces.”

Hoe ga je te werk bij het maken van de prachtige wandhangers die wij verkopen?
“Eerst knip ik alle touwen op maat en knoop daar de cirkel in, wat nog altijd een behoorlijk lastige klus is om de cirkel precies recht in de touwen te hangen. Als dat goed gelukt is kan ik het patroon in de cirkel gaan weven. Vervolgens worden alle draden netjes geknipt, gekamd en vaak weer geknipt. Als controle hang ik elke hanger nog eens op om mezelf er van te verzekeren dat hij zo recht mogelijk hangt. Het maken van de wandhangers zoals jullie ze verkopen duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur.”

studionom studio handgemaakte wandhangers wanddecoratie macrame
studio nom studionom wandhangers handgemaakt pynappel
handgemaakte wandhangers van studionom macrame gebroken wit

Wat doe je naast het maken van wanddecoratie nog meer?
“Zoals ik al vertelde, heb ik heel veel dingen naast elkaar gedaan. Ik heb alles ook met plezier gedaan, maar ook om zeker te zijn van inkomsten. Maar het weerhield me ook van wat ik echt wilde doen. Stoppen met ‘de rest’ vond ik wel moeilijk, maar ben zo blij dat ik het gedaan heb. Het heeft me veel meer focus gegeven. En ik denk ook dat dat is terug te zien in mijn mijn werk en de groei van Studionom. Nu doe en ben ik alles wat te maken heeft met Studionom. Dat is geweldig, maar ook best veel en niet alles ligt in mijn comfort zone. In mijn studio hangt een poster met de tekst ‘niet bang zijn’ en het helpt enorm om daar af en toe eens naar te kijken.”

We zagen de samenwerking met het label van Nichole Richie: House of Harlow 1960 op Instagram voorbij komen. Hoe is dit tot stand gekomen?
“Ja, super leuk!! Etsy lanceert een aantal keer per jaar een ‘creators collaboration collection’ en dat was in dit geval met Nicole Richie. Zij is eigenaar en Creative director van House of Harlow, een collectie geïnspireerd op haar Californian roots en liefde voor vintage. Zij heeft binnen het Etsy platform een aantal ontwerpers uit gekozen waar ze graag mee wilde werken om de collectie samen te stellen. Afgelopen januari werd ik benaderd of ik daaraan mee wilde werken. En ja, daar hoefde ik natuurlijk niet 2 keer over na te denken. Super tof als je een van die ontwerpers kan zijn. Ik ben zo trots op hoe de hele collectie is geworden, het is echt een mooi geheel.”

Aan hoeveel landen verkoop jij je wandhangers?
“Mijn wanddecoraties kun je onder andere vinden bij Etsy en via die weg kun je wereldwijd klanten bereiken. Het merendeel van mijn verkopen gaan naar de VS. Maar regelmatig gaan er ook wandhangers de deur uit richting Australië, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Duitsland, Frankrijk, België, Noorwegen en Zweden (om er maar een aantal te noemen). Wat ik natuurlijk absoluut super cool vind!!”

studionom geoset wandhangers macrame handgemaakt pynappel
studionom geoset wandhangers macrame handgemaakt pynappel

Wat kunnen we binnenkort nog meer van je verwachten?
“Ik heb al heel lang de wens om een wanddecoratie op maat te maken, alleen had ik daar tot nu toe niet echt de ruimte voor. Sinds kort werk ik niet meer vanuit het allerkleinste kamertje in ons huis, maar heb ik een hele fijne grotere werkruimte. Ook staat er al tijden op mijn verlanglijstje om mijn touw te verven met plantaardige verfstoffen. Ik heb al eens met indigo gewerkt en vond dat echt geweldig om te doen, het resultaat is zo mooi. In de toekomst kunnen jullie dus groter werk en meer kleur bij Studionom. verwachten. 😉”

Wat weten de meeste mensen niet van jou?
“Dat ik, tot ongeveer mijn 18e mijn tweede naam gebruikte, Patricia. Dit omdat mijn ouders voorzagen dat niemand Nompumelelo, mijn volledige naam uit zou kunnen spreken. En daar hebben ze gelijk in gehad. Toen ik mijn eerste naam weer in ere wilde herstellen, werd het al heel snel Nom.

Dat ik Dolly Parton echt geweldig vind. Dat ik als ik begin met puzzelen niet meer kan stoppen tot hij helemaal af is. Dat ik denk dat ik van alles kan ‘maken’ als het kapot is, zoals dat ik in mijn studententijd probeerde een televisie te maken, geen goed plan.”

Wat wil je graag nog met ons delen? It’s all yours!
Denk niet te veel in kan niet, maar in wat kan wel!

Liefs,
Nom
Studionom.