jolien maryline spots and speckles keramiek pynappel

Met liefde,
Spots and Speckles

Wat hebben we toch uitgekeken naar dat ene pakketje uit Antwerpen! Al vanaf het eerste moment dat we het prachtige handgemaakte keramiek van Spots and Speckles voorbij zagen komen, waren we fan. Wat zijn we trots dat dit prachtige werk nu onderdeel uitmaakt van ons assortiment.

In België zijn Jolien (de dochter) & Maryline (de mama) zeker geen onbekende, maar in Nederland moet daar nog verandering in gaan komen. Wij hebben de eer om moeder en dochter aan jullie voor te stellen en hebben wat leuke vragen aan ze voorgelegd. Maak kennis met Spots and Speckles en laat je verwonderen door hun passie, vakmanschap en keramiek!

cappuccino kopjes handgemaakt servies spots and speckles pynappel

Wat is het verhaal achter het keramiek van Spots and Speckles?
“We rushen altijd zo hard door het leven, ikzelf ook. Terwijl we net zoveel nood hebben aan vertragen en het genieten van de kleine momenten. Daarom zijn we keramiek gaan maken, om die kleine momenten nog zoveel mooier te maken. Niet snel snel je ontbijtje oppeuzelen, maar echt even gaan zitten en gaan genieten van het moment en de keramiek in je handen. Heerlijk dat we voor schoonheid én voor ontspanning in iemand zijn leven kunnen zorgen!”

Wat is voor jullie het ultieme ontspanningsmomentje?
“Voor mij is dat in de ochtend eventjes buiten gaan zitten als het nog heel stil is en de buitenlucht nog fris is. Ik zet me met mijn snoet in de zon en geniet van dat allereerste koffietje terwijl de zon op mijn huid brand. Meestal ben ik een lucky girl en komt mijn kat mee genieten van het moment. Koffie drinken met een spinnende kat op je schoot in de zon, can life get any better?”

“Mijn mama kan echt genieten van het aperitief momentje. Fris glaasje cava, een tafel vol met hapjes (uiteraard in zelfgedraaide kommetjes) en leuk gezelschap. Genieten!”

Op welk product zijn jullie het meest trots?
“Binnenkort komen onze totaalserviezen er aan. Daar hebben we heel lang aan gewerkt en zijn we ook echt trots op. Wanneer iemand een servies komt halen en héél zijn koffer kan inladen met onze creaties… Dan sta je toch wel even te glunderen!”

keramiek handgemaakt servies spots and speckles pynappel

Wat maakt het zo leuk om iedere dag met je handen in de klei te zitten?
“Elke dag kan je gewoon iets maken met elementen van de aarde. Van niets iets maken. Dat vind ik echt zo fascinerend. Keramiek is een proces met heel veel stappen, dus elke dag is anders. Héél handig voor iemand die zich snel verveeld. 😉”

Welke handcrème gebruik je?
“Super leuke vraag. Handcrème is inderdaad zéér belangrijk voor ons, haha! Ik heb op 3 verschillende plaatsen in huis een grote tube staan, zodat ik minstens 5 keer per dag kan smeren. 😂 Momenteel gebruik ik “Perle de Coco” van &other stories, eentje van Caudalie en eentje van Rituals. Heerlijk!”

Hoe is het om dit samen met je moeder te mogen doen?
“Geweldig. Het is heel intens, want ook al ziet alles er heel relaxerend uit kan het heel stresserend zijn. Maar het is zo leuk om zo nauw met iemand samen te werken die je zo goed kent. We kennen elkaar door en door, waardoor we sneller kunnen schakelen dan andere bedrijven. We vinden het nog elke dag een zegen om dit samen te mogen doen!”

keramiek spots and speckles moeder dochter

Hoe lang heb je moeten oefenen om nu zo’n ontzettend mooie keramiek te draaien?
“We zijn zo’n 5 jaar geleden gestart met het intensief volgen van lessen. Ik durf me pas sinds een jaar echt een goede keramist te noemen. Ik ben baas van de klei, niet andersom, wat in de beginjaren wel al eens anders was!”

Wat is je grootste blunder op de draaischijf?
“Tijdens mijn eerste les dacht ik dat er wel vrij snel een potje zou staan. Want het ziet er zo ongelooflijk vlot en makkelijk uit, dus mij zou dat ook op 1-2-3 lukken. Laten we zeggen dat mijn eerste potje eerder op iets anders uitdraaide. Het begint wel ook met een P. Ik zei toch dat de klei eerst baas over mij was? 😂”

Hoe snel draai jij een Cappuccino kopje?
“De cappuccino kopjes zijn echt ons handelsmerk. Mijn mama en ik verdelen de objecten, de cappuccino kopjes zijn echt mijn schatjes en ik draai er zo wel makkelijk 75-100 per week. Als ik mijn best doe draai ik er eentje op 1 minuut! Dan ben ik wel echt aan het racen. 😉”

mok met oor handgemaakt keramiek van spots and speckles
cappuccino kop delicate peach spots and speckles handgemaakt keramiek pynappel

Wat weten wij Hollanders nog niet van jullie als onze Zuiderburen?
“Ik spreek natuurlijk voor mezelf, maar wij vinden jullie ruimtelijke ordening en algemeen gevoel voor esthetiek echt geweldig. In België doet iedereen maar wat en bouwt iedereen er op los zonder dat het een mooi geheel vormt. Alles in Nederland ziet er altijd zo mooi uit en het is ook gewoon veel praktischer. Google maar eens “ugly belgian houses”. You’re welcome.”

Verkopen jullie al producten van Spots and Speckles in Nederland?
“Op dit moment nog niet! We hebben de eer om jullie als ons eerste verkooppunt in Nederland te hebben. Misschien is nu ook dan de gepaste moment om te zeggen dat we jullie daar dankbaar voor zijn!”

Welke producten kunnen we dit jaar nog verwachten?
“Nog héél veel!  We zijn volop aan de slag met onze zomercollectie en er komt ook een héél grote kerstcollectie. Denk alvast aan bloempotjes, geurkaarsen, theelichthouders, een XL fruitschaal,…”

Wil je nog iets delen met onze volgers? Pak je moment!
“Adem eens goed in en uit, ontspan je schouders. Draai eens rond met je nek. Voel de spanning wegzakken. Ga nu iets doen wat je graag doet en geniet er van met volle teugen. All we got is now. Bedankt voor het leuke interview!”

Liefs,
Jolien
(& mama Maryline)

Spots and Speckles