jurianne matter papieren bloemen pynappel

Met liefde,
Jurianne Matter

Hoe leuk is het wanneer je je eigen creativiteit kwijt kan in het product dat je koopt. Lekker zelf aan de slag om te komen tot een mooi papieren bloemen boeket of bloemenkrans. Een vleugje van jezelf en heel veel creativiteit van Jurianne Matter in deze prachtige papieren bloemen.

Al enige tijd volgen we haar op Instagram waar we al direct zagen dat deze vrouw nog veel meer passies heeft. We stellen haar graag aan je voor! Jurianne Matter vertelt je graag meer over het verhaal achter haar papierontwerpen, haar werkwijze en waar ze haar inspiratie vandaan haalt. Enjoy!

jurianne matter field flowers veldboeket diy pynappel papieren bloem
papieren bloemen diy field flowers large boeket

Wie is Jurianne Matter?
“Ontwerper, wandelaar, laatbloeier uit 1964. Geboren in Zutphen in een groot middeleeuws huis met vrijgevochten ouders, zat op de Vrije School in de jaren zeventig. Na honderd omzwervingen (o.a. universitaire studie, niet afgemaakt) ‘thuisgekomen’ op de toen gloednieuwe Academie Artemis begin jaren negentig. Pas toen ik 43 was en stopte met mijn baan als interieur stylist bij IKEA Amsterdam, kon het echte werk beginnen: mijn label Jurianne Matter.”

Hoe is je label ontstaan?
“Het is een welbewuste keuze geweest mijn merk direct groot aan te pakken. Ik moest ook wel, er moest brood op de plank komen en dat is nog steeds zo. Dus geen uit de hand gelopen hobby, maar doelbewust – bám – een risico genomen met mijn allereerste product: de wensbootjes. Ik liet in één keer 2000 sets drukken. Doodeng, maar ik voelde: dit gaat hem worden. Ze waren in een paar maanden uitverkocht…”

Op welk werk ben je het meest trots?
“Nou, toch wel op het ontwerp van de distel in de FIELD flowers. Ik zocht een platte vorm die in een handomdraai een mooie bolle 3D bloem zou kunnen worden. Het lukte maar niet: vruchteloos gerommel aan mijn werktafel, bloemen-sites uitkammen, plaatjes van distels, uienbloemen analyseren. Pinterest afstruinen voor inspiratie… Niets. Ik liep ‘s morgens om zeven uur op de hei achter mijn huis en ik weet nog dat ik dacht: wát een struggle dat ontwerpen, mens, zoek een báán! En ineens zie ik het in mijn hoofd, het hele ontwerp: YES!

Ik moest dit onmiddellijk vastleggen. Ik zocht een stok en een vlak stuk zand, zodat ik het kon tekenen, maar nergens zand te bekennen. Toen heb ik in mijn telefoon het volgende ingesproken, ik heb het nog steeds bewaard: als ik een soort molenwieken maak, met een stervorm in het midden en je vouwt die wieken naar beneden naar elkaar toe, dan krijg je een bol en de ster valt dan in punten uiteen, dan heb je een soort distel! Ik ben zielsgelukkig naar huis gehold.”

field flowers jurianne matter papieren bloemen pynappel
field flowers jurianne matter papieren bloemen pynappel

Wat is het verhaal achter je producten?
“Ten eerste probeer ik al vanaf het allereerste begin milieuvriendelijk te produceren: een product is pas écht mooi als het met respect voor mens en milieu is gemaakt. En ten tweede heb ik op de één of andere manier een IKEA tic overgehouden: alles moet makkelijk verzendbaar, plat verpakt en thuis simpel in elkaar te zetten zijn. Alleen hoeft er bij mij geen imbussleuteltje bij. En wat ik heel belangrijk vind: ik wil met mijn producten ruimte houden voor ieders creativiteit. Klanten moeten écht het gevoel hebben dat ze zélf iets creëren, een band krijgen met het ontwerp. Mensen zijn heel creatief met mijn producten, dat is zo leuk om te zien. Mijn bloemen kunnen bijvoorbeeld in een vaas, in een krans, op een taart, op een cadeautje, tegen de muur geplakt, zweven in een mobile… ”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Met stip op 1: de natuur. Dat is echt mijn muze. Maar ook wel oude Noord-Europese folkloristische tradities en moderne kunst. Verder ga ik altijd uit van een diepe behoefte van mensen en probeer daar een vorm aan te geven.”

Hoe ga je te werk bij het maken van de prachtige papieren bloemen die wij verkopen?
“Ik ontwerp ze, dat is het meeste werk, ben weken aan het snijden en rillen en kleurpaletten maken. In de ontwerp- en sample fase is mijn werkkamer één grote ontplofte bende. Vervolgens maak ik de technische files, de verpakking, teken de instructies etc. en dan is het aan mijn producenten. Ik sta er wél bovenop hoor, ik sta aan de drukpers en ben erbij als de eerste vellen gestanst worden. Daarna maak ik nog een instructie voor mijn inpakkers en gaat het drukwerk naar het inpakbedrijf en van daaruit op pallets naar mijn groothandelsmagazijn aan de andere kant van het land. Wat dat betreft is mijn bedrijf een heel normale groothandel.”

stansmes jurianne matter pynappel
fsc papier jurianne matter pynappel
drukkerij jurianne matter field flowers papieren bloemen

Wat doe je naast het maken van papieren creaties nog meer?
“Nou, ik run een groothandel, hahaha! Gelukkig heb ik assistente Kim voor de sales en mijn man Peter die de webshop voor zijn rekening neemt, maar verder doe ik letterlijk ALLES. Marketing, styling en fotografie, productiebegeleiding, beurzen, stand ontwerp en de complete logistiek van mijn bedrijf. Daarnaast: ik ontwerp sinds een jaar of zes 2 collecties per jaar voor Ompak Cadeaupapier en heb losse freelance ontwerpopdrachten voor andere bedrijven gedaan, oa: Hammamdoeken voor Hammam34, prints voor tassen en 2 kinderserviesjes voor Engel, een print voor een emaillen tuinharkje en schepje voor dierentuin Artis en papieren vouwengelen voor het Rijksmuseum…”

Wat kunnen we binnenkort nog meer van Jurianne Matter verwachten?
“Ik heb wel duizend dromen, maar niet alles is even realiseerbaar. Ik heb een voortdurend gebrek aan tijd en geld om te investeren. Maar ik wil wel heel graag meer met hout gaan doen, prachtig materiaal. En oh ja, ik probeer ook weer een lijn van theedoeken op te zetten, natuurlijk weer van bio katoen, maar deze keer in Europa. Maar dat valt niet mee, ik krijg de indruk dat alle producenten gierend druk zijn sinds de covid-crisis en dan produceren ze liever voor grote jongens als de HEMA, dan voor kleinere partijen…”

We zien op je Instagram altijd mooie natuurfoto’s voorbij komen. Wat is jouw favoriete plekje?
“Ik ben er in de afgelopen 20 jaar van gaan houden: de Bussumerheide vlak achter mijn huis! Ik probeer elke ochtend zo vroeg mogelijk mijn 10.000 stappen te doen. Ik hou ervan als alles nog stil is en mistig en zo mooi paars in augustus, of met kale silhouetten-bomen in de winter… Ik voel mij er inmiddels helemaal thuis. “

bussummerheide jurianne matter pynappel webshop cadeau
ochtendmist jurianne matter pynappel webshop cadeau

Wat weten de meeste mensen niet van jou?
“Ik ben, zeker op mijn socials, een behoorlijk open boek. Mensen denken trouwens wél vaak dat ik nog een jonkie ben en dat ik geen, of nog heel jonge, kinderen heb. Maar ik ben 57, ben net 25 jaar getrouwd en heb twee volwassen zoons. Oh ja, wat weinig mensen weten is dat ik vroeger een onwijze party animal was, in het allereerste underground begin van de house-tijd in Amsterdam en dat ik rookte als een ketter en serieus alles deed wat god verboden had. Kennelijk had ik dat nodig om te worden wie ik nu ben: ontwerper, wandelaar met een enorme liefde voor de natuur.”

Wat wil je graag nog met ons delen? Pak je moment!
“Nee hoor, het is al veeeel te lang!”

Liefs,
Jurianne Matter